Od 1.5.2005 je v Rakousku ze zákona součástí povinného vybavení každého vícestopého vozidla jeden výstražný oblek, který musí odpovídat normě EN 471. Takovým výstražným oblekem zákon rozumí například výstražné vesty, kombinézy, přehozy a podobně. Základní podmínkou tohoto vybavení, kterým se sleduje zvýšení osobní bezpečnosti řidiče i spolucestujících, je žlutá, oranžová nebo červená reflexní barva ve spojení s bílými pruhy, které odrážejí světlo (tzv. retroreflexní aplikace).

Reflexní vesta v Rakousku

Povinnost mít u sebe reflexní vestu platí i pro cizince

reflexní vesta


    Od 1.5.2005 je v Rakousku ze zákona součástí povinného vybavení každého vícestopého vozidla jeden výstražný oblek, který musí odpovídat normě EN 471.

    Řidič vozidla se 2 nebo více nápravami musí mít reflexní vestu (bundu), která má být použita v případě poruchy nebo nehody mimo zastavěné oblasti, na dálnicích a na silnicích a dokonce i při instalování výstražného trojúhelníku.

Nařízení se nevztahuje na cestující, řidiče mopedů a motocyklů, nicméně i pro ně je reflexní vesta doporučena.

Barva vesty musí být fluorescenční žlutá, červená nebo oranžová (EU norma EN 471).

V zásadě může být řidič, za předpokladu že neměl reflexní vestu, potrestán pokutou až do výše 2,180 Eur, i když by na místě ve skutečnosti dostal pokutu 14 EUR.

Na základě zkušeností doporučuji mít do Rakouska oranžovou reflexní vestu pro každého cestujícího ve vozidle. Vyskytly se případy, kdy zelená reflexní vesta nebyla rakouskou policií akceptována.

Zákonem je pro vozidlo předepsán jen jeden výstražný oblek. Doporučuje se však mít po ruce ještě alespoň jednu takovou osobní ochranu pro spolujezdce, aby i ti byli při poruše vozidla a zdržování se na vozovce náležitě chráněni.

    Podle zákona je řidič povinen použít toto výstražné oblečení na pozemních komunikacích mimo obce, pokud umísťuje za odstavené vozidlo přenosný výstražný trojúhelník, nebo zdržuje-li se na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla z jakéhokoliv důvodu mimo vozidlo. Jedinou výjimkou jsou parkoviště, zřízená na těchto komunikacích. V zájmu osobní bezpečnosti je vhodné, aby řidič použil toto výstražné označení vždy, jakmile z jakéhokoli důvodu opustí vozidlo.

Za 3,90 eur lze koupit výstražnou vestu, která odpovídá všem požadavkům, např. ve všech 94 provozovnách rakouské motoristické organizace ARBÖ (Svaz řidičů automobilů, motocyklů a cyklistů Rakouska). Tato vesta splňuje všechny podmínky stanovené příslušnou normou.

Po Itálii, Portugalsku a Španělsku je tak Rakousko dalším státem, který reflexní vesty v povinné výbavě vozidel vyžaduje.

Povinnost mít ve výbavě vozidla reflexní vestu se vztahuje i na zahraniční řidiče, kteří přijedou do Rakouska!
Sponzorované odkazy:
Poznámky návštěvníků:
Nikdo zatím k této stránce nepřidal vlastní zkušenosti, informace ani názory. Buďte první a podělte se s ostatními o své pozitivní i negativní dojmy a pomozte zkvalitnit, doplnit nebo opravit informace na této stránce.
Toto je místo pro Vaše poznámky a informace. Pokud máte i Vy nějaké zajímavé informace k tomuto místu, neváhejte a podělte se o ně s ostatními.
Facebook - přidejte informace nebo vlastní komentář k této stránce:
Aby komentář viděli i Vaši přátelé, zaškrtněte políčko 'Zveřejnit taky na Facebooku'.
Facebookové stránky ALPY.NET:
Přidejte se ke skupině fanoušků těchto webových stránek na Facebooku a sledujte tam nejaktuálnější informace, diskutujte, ptejte se a sdílejte informace s ostatními milovníky Alp nebo se svými přáteli.
Nepřehlédněte:
Image
Alpbach: sjezd podél Verbindungsbahn po červené sjezdovce číslo 13
Video z oblasti Alpbach - Wildschönau. Sjezd od horní stanice kabinové lanovky Verbindungsbahn po červené sjezdovce číslo 13.

Image
Rakouská dálniční známka
Kolik stojí rakouská dálniční známka. Kam se nalepuje. Dá se koupit přes internet? Jak funguje elektronická dálniční znánka. Na kterých úsecích dálnic není potřeba. Kompletní informace o rakouských dálničních známkách.

Image
Výstup na Spitzmauer po Stodertaler Steig (video)
Spitzmauer je zajímavý vrchol v pohoří Totes Gebirge, který má tvar pyramidy a na který cestu vyrazně zkrátila zajištěná cesta Stodertaler Steig obtížnosti B. Cenou za nádherné výhledy je poměrně značné převýšení od parkoviště.

Image
Cumberland Wildpark Grünau (video)
Cumberland Wildpark Grünau je Zoopark o rozloze 60 hektarů s tradičními venkovskými restauracemi uprostřed hor a lesů. Všechny cesty jsou schůdné i s kočárkem či na invalidním vozíku.

Image
Karstein (Kitzbüheler Alpen) panorama
Panorama z vrcholu Karstein, který je v rakouském Tyrolsku v horské skupině Kitzbüheler Alpen. Vrchol Karsteinu je v nadmořské výšce 1922 m. Na této stránce najdete panorama z vrcholu s popisem okolních hor.

Image
Voda: Velká záhada (Letem světem)
Dva dokumenty, které představují úchvatné objevy, se kterými přišli vědci z celého světa, například z Ruska, Kazachstánu, Švýcarska, Izraele, Spojených států, Velké Británie, Rakouska, Japonska, Argentiny, Číny a Tibetu.

Image
3K K-ONNECTION Kaprun - Maiskogel - Kitzsteinhorn (video)
Z centra Kaprunu šesti lanovkami až na Kitzsteinhorn do výšky 3 029 metrů. Tento řetězec lanovek má celkem 12 km. Překonané převýšení 2 261 metrů je největší ve Východních Alpách.

Pokud jste na této straně nenašli potřebnou informaci, zkuste ji vyhledat:
Google
Stránka byla vygenerována 19.3.2024 05:30