Průvodce po Alpách
ALPY.NET PRŮVODCE POČASÍ LYŽOVÁNÍ UBYTOVÁNÍ UŽITEČNÉ INFORMACE DISKUZNÍ FÓRUM
Užitečné informace
 !  Last minute ubytování ve Francii - sleva až třetina z nájemní ceny

Vysokohorské chaty v Rakousku

2. část (možnosti a způsoby ubytování)

    Na chatách existují čtyři typy ubytování. Nejkomfortnější a také nejdražší ubytování je v pokoji (Zimmer). Podstaně levněji můžete přespat ve splečné noclehárně (Matrazen Lager). Pokud jsou všechna místa v chatě obsazena a vy nemůžete z nějakého důvodu pokračovat v cestě jinam, můžete dostat nouzové ubytování (Not Lager). I za nouzové ubytování musíte v naprosté většině chat zaplatit. Pokud je chata uzavřena (zpravidla mimo letní či zimní sezónu) bývá na chatách možnost přespat v tzv. zimní místnosti (Winterraum). Zde se většinou platí poplatek za přespání vhozením příslušného obnosu do kasičky. Každá horská chata je jiná a i vybavení ubytovacích prostor se samozřejmě liší. Pokusím se tedy popsat takovou typickou vysokohorskou chatu z hlediska ubytování.

Pokoj (Zimmer)

Pokoj v chatě Kürsingerhütte

    Pokoje bývají zpravidla 4 lůžkové (2 palandy). K přespání nepotřebujete spacáky, protože v pokojích bývají peřiny. Jinak je vybavení jen velmi skromné. Židle, stolek, skříň nebo častěji jen věšáky na zdi, někde umyvadlo.

Společná noclehárna (Matrazen Lager)

Matrazen Lager v chatě Warnsdorfer Hütte
Matrazen Lager v chatě Stüdlhütte

    Společná noclehárna bývá nejčastějším typem ubytování. Jednak proto, že bývá podstatně levnější než pokoj (zpravidla zde stojí ubytování asi polovinu ceny lůžka v pokoji) a jednak proto, že kapacita Lageru bývá větší než kapacita pokojů. Společné noclehárny mívají různou velikost od malých pěti lůžkových až po veliké, kde může přespávat najednou i 20 a více lidí. Každý nocležník má k dispozici jedno místo na spaní (matraci), dvě poměrně teplé deky a malý polštářek. Na stěnách Lageru bývají věšáky a poličky na odkládání osobních věcí. U prostoru s matracemi bývají lavice na sezení.
    Životní prostor bývá poměrně malý. Na některých chatách není možné do společné noclehárny nosit ani batohy. Můžete si vzít jen pár osobních věcí a batoh nechat v šatně nebo botárně.
    Pro přespání v Lageru budete potřebovat buď spacák nebo alespoň tzv. vložku do spacáku. Z hygienických důvodů je na většině chat zakázáno přespávat přímo pod dekami. Na chatě si můžete zakoupit tzv. Hüttenschlafsack, což je tenký plátěný skoropytel, do kterého je zabalíte a přikryjete dekami. Tento kus plátna ale přijde na chatě tak asi na € 13. Lepším řešením je podle mého názoru používat vlastní plátěný pytel, do kterého zalezete jako do spacáku a přikryjete se dekami. Já jsem si vyrobil speciální obal, něco jako povlečení na peřinu se zipem okolo. Do tohoto obalu zasunu deku (deky), zip zapnu a mám dekový spacák. Úplně ale postačuje větší kus látky sešitý tak, aby vznikl pytel. Je to lehké, skladné a pokud budete přespávat jen na chatách nemusíte s sebou vláčet spacák. Pro domácí kutily, kteří by chtěli vyrobit něco náročnějšího jsou rozměry dek asi 130 x 190 cm.
    Aby jste si k obličeji nedávali tu část deky, pod kteru měl váš předchůdce nohy, bývá jeden konec deky označen nápisem FUSSENDE - to je spodní konec deky.

Sponzorované odkazy:


Nouzové přespání (Not Lager)

    Pokud jsou všechna místa na chatě obsazena a vy nemůžete odejít jinam, dostanete pravděpodobně k dispozici nějaké nouzové místo, kde můžete provizorně přenocovat. Může to být třeba lavice v jídelně nebo místo na podlaze někde na chodbě. Chatař vám jistě na požádání půjčí i nějakou deku. To je ale situace tak vyjímečná, že se s ní s největší pravděpodobností nikdy nesetkáte.

Zimní místnost (Winterraum)

Winterraum v chatě Hofmannshütte
(foto: Kalim)
Winterraum u chaty Richterhütte

    U většiny chat je tzv. Winterraum. To je buď místnost v chatě, do které je z venku zvláštní vchod a která je přístupná i v době, kdy je zbytek chaty uzavřen. Někdy je to i samostatný přístřešek, který není součástí chaty. Winterraum může být buď úplně otevřený nebo uzamykatelný speciálním klíčem. Pokud se Winterraum uzamyká, mají členové Alpenvereinu možnost tento klíč si vypůjčit a to i v České republice. Více o půjčování klíčů naleznete na stránce o RAKOUSKÉM ALPENVEREINU v odstavci KLÍČ OD ZIMNÍCH PROSTOR ALPSKÝCH CHAT.
    Pokud jde o vybavení zimní místnosti, bývá to u každé chaty jiné. Zpravidla se jedná o takový malý Matrazen Lager. Navíc je zde často možnost zatopit v kamnech a bývá zde k dispozici plynový vařič a nějaké to nádobí.

 

    V chatách je zakázáno používat otevřený oheň. Z toho samozřejmě vyplývá, že se nesmí pouřívat vařiče, zapalovače, svíčky a nesmí se zde kouřit. Na některých chatách se smí používat vlastní vařič ve speciální k tomu určené místnosti a zcela vyjímečně se smí v jídelně kouřit.
    Na chatách je v Lagerech zakázána konzumace potravin. Většinou je zakázáno do ubytovacích prostor přinášet boty, hůlky, lana, mačky, cepíny a podobné VHT či horolezecké vybavení.

V příští části tohoto seriálu o horských chatách se podíváme na stravování a hygienu na chatě.


    1. část článku (úvod)
    2. část článku (ubytování)

Facebook - přidejte informace nebo vlastní komentář k této stránce:
Přidejte se k přátelům webu Alpy.net na Facebooku:
Přidejte se ke skupině fanoušků těchto webových stránek na Facebooku a sledujte tam aktuální informace, diskutujte, ptejte se a prohlížejte fotky ostatních přátel a milovníků Alp.
Další související informace na ALPY.NET:
Užitečné informace ...
Průvodce po několika zajímavých horských oblastech ...
Virtuální průvodce ...
Informace o počasí ...
WEB kamery on-line ...
ALPY-INFO linka ...
Diskuzní fórum ...
Úvodní strana ...
 Vyberte si ubytování v Rakousku:
Pokud jste na této straně nenašli potřebnou informaci, zkuste ji vyhledat:
Google
 
Konverze stránky do PDF:
Tuto stránku můžete stáhnout a uložit (vytisknout) jako PDF dokument.
 Čtěte na ALPY.NET:
Dolomity po tulácku - Brenta
Dolomity - Brenta
Rezervace hotelů
Ubytování
Tyto stránky byly vybrány Národní knihovnou ČR jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna
a stát se součástí českého kulturního dědictví. Stránky jsou archivovány několikrát ročně a jejich záznam
je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.

This website has been chosen by the National Library of the Czech Republic as a quality resource to be preserved
for the future and become part of the Czech cultural heritage. It is archived several times a year and its record
is included in the Czech National Bibliography and the National Library catalogue.
 
  Prezentujte se na ALPY.NET - umístěte reklamu do Průvodce po Alpách. Informace o reklamě na tomto webu naleznete zde ...
 
  Zajímavé odkazy: Ortler
  © 1996 - 2024, Jiří Hrbáček - ALPY.NET                     Poslední aktualizace: 25.6.2002 E-MAIL  
> > > Podmínky používání těchto www stránek < < <
> > > Mapa stránek < < <
Stránka byla vygenerována 19.03.2024 v 11:46