Průvodce po Alpách
ALPY.NET PRŮVODCE POČASÍ LYŽOVÁNÍ UBYTOVÁNÍ UŽITEČNÉ INFORMACE DISKUZNÍ FÓRUM
Užitečné informace
 !  Last minute ubytování v Rakousku - sleva až třetina z nájemní ceny

Vysokohorské chaty v Rakousku

1. část

    V celých Alpách se nachází poměrně velké množství horských chat. Chaty jsou téměř všude rozmístěny tak, že je při jakékoli vysokohorské tůře možno nocovat na některé z nich. Je tedy možné naplánovat i dlouhé cesty bez nutnosti nosit sebou stan a spacák. Na chatách se dá samozřejmě i stravovat, takže ani zásoby potravin na cestu nemusí být velké.

Velké množství chat poskytuje poměrně komfortní služby a i pro turisty se stany a spacáky jsou občas vítaným místem k pohodlnému přespání, osprchování a nasycení.

Většina chat ve vyšších nadmořských výškách patří některému z národních alpských svazů.
ÖEAV »Österreichischer Alpenverein«
DAV »Deutscher Alpenverein«
CAI »Club Alpino Italiano«
SAC »Schweizer Alpen-Club«
CAF »Club Alpin Français«

V Rakousku pak část chat patří ještě organizacím
        »Naturfreunde Österreich«
ÖTK »Österreichischer Touristenklub«
ÖAK Österreichischer Alpenklub

    Většina chat v nižších polohách je soukromých a naopak většina chat ve vyšších polohách patří některému z alpských svazů a klubů. Největší počet vysokohorských chat v rakouských Alpách je majetkem ÖEAV nebo DAV.

    Znalost majitele chaty je důležitá především pro členy ÖEAV a »KČT«. Členové ÖEAV mají na všech chatách, jejichž majitelem je některý alpský svaz (ÖEAV, DAV, CAI, SAC, CAF) nebo i některý z rakouských klubů Naturfreunde Österreich a ÖTK výrazné slevy na ubytování a některé další výhody. Členové »KČT« mají slevy na chatách »ÖTK«. O slevách pro členy »ČHS« nemám informace. Výhody pro členy ÖEAV platí nejen v Rakousku, ale i na chatách v Itálii, Švýcarsku, Německu, a Francii.

Žádné slevy samozřejmě neplatí na soukromých chatách.

    Ceny za přenocování v chatách patřících alpským spolkům se výrazně liší podle toho, zda jste členy takového klubu nebo ne. Podrobně se s cenami ubytování můžete seznámit přímo v průvodcích po jednotlivých oblastech.
    Většinou platí, že člen Alpenvereinu zaplatí až o 50% méně než nečlen. Plná cena na chatě v Rakousku za jednu noc v samostatném pokoji je € 16 - € 20 a ve společné noclehárně € 14 - € 16. Člen Alpenvereinu zaplatí za jednu noc ve vlastním pokoji € 10 - € 18,30 a ve společné noclehárně € 7,20 - € 13.

    Pro turisty z České Republiky je asi nejvýhodnější členství v ÖEAV (Rakouský Alpenverein). Členství v Alpenvereinu je spojeno i se zdravotním pojištěním pro pohyb v Alpách.

Zde se můžete dozvědět více o výhodách členství v ÖEAV.

Uvedu jen jednoduchý výpočet:
Člen ÖEAV ušetří průměrně asi 240 Kč za noc v samostatném pokoji horské chaty nebo asi 210 Kč za noc ve společné noclehárně. Za roční členství v ÖEAV zaplatí 1730 Kč.
    Pokud v průběhu jednoho roku přespíte 7 krát v pokoji nebo 8 krát ve společné noclehárně, tak se vám roční poplatek za členství v Alpenvereinu včetně pojištění vrátí. Pojištění na celý rok máte tedy vlastně zadarmo. A to nepočítám výhodné rodinné členství - tam je návratnost ještě rychlejší.

Sponzorované odkazy:

V dalším textu se budu zabývat pouze ubytováním na chatách v Rakousku.

Otevírací doba chat

    V hlavní letní sezóně (od začátku července do konce srpna) jsou otevřeny v postatě všechny chaty kromě těch, které jsou v rekonstrukci nebo dlouhodobě uzavřené. I zde jsou vyjímky - např. chata Rojacher Hütte v oblasti Goldbergruppe se otevírá až v polovině července. Většina chat se otevírá už kolem poloviny června a otevřeny jsou zhruba do poloviny září. Jsou i chaty, které se otevírají už v květnu a otevřeny jsou do října a některé chaty se neuzavírají vůbec - např. chata Simonyhütte v oblasti Dachsteinu.
    Protože otevírací doba chat je vždy zavislá jak na aktuálním počasí, tak i na spoustě dalších okolností, je dobré se o otevření chaty předem informovat. Při plánování turistických tras doporučuji počítat s tím, že chata se může klidně pro veřejnost otevřít o týden později, než je oficiálně uváděno a také může být na konci sezóny dříve uzavřena. Na konci letní sezóny to často platí za nepříznivého počasí. Pokud chcete mít jistotu, že chata bude otevřená, raději se v období okolo začátku a konce sezóny o aktuálním stavu informujte telefonicky přímo na chatě.


Volná místa k přenocování

    Na většině chat nebývá se sehnáním volného místa k přespání žádný problém. Na hojně navštěvovaných chatách však můžete být v plné sezóně a za hezkého počasí nemile překvapeni. Pokud jste členy Alpenvereinu nemělo by se stát, že vás nenechají na chatě přespat (na soukromých chatách se stát může). Ani zde však nic neplatí absolutně. Pokud přijdete večer naprosto vyčerpáni na chatu uprostřed alpských velikánů určitě vás nevyhodí a to ani pokud nejste členy žádného svazu. Chataři jsou většinou sami horolezci a horští vůdci a pokud opravdu už dál nedojdete, nechají vás určitě přespat alespoň nouzově. Já jsem slyšel pouze o jediném případu, kdy chatař za soumraku neubytoval skupinku horolezců (členů ÖEAV), kteří se vraceli z vrcholu a poslal je do údolí. To však bylo už před několika lety ve Francii. Tehdy se naštěstí nikomu nic nestalo a všichni dorazili pozdě v noci do údolí. Protože si odmítnutí horolezci stěžovali u svého svazu, měl tento incident dokonce dohru na úrovni vedení národních alpských svazů. Myslím, že se podobné situace obávat nemusíte.
    Jiná situace může nastat, pokud za hezkého počasí dorazíte brzy odpoledne na některou z hodně navštěvovaných chat. Chatař vám klidně oznámí, že je plno a pošle vás pryč. Pokud jste vpořádku a máte čas se vrátit nebo dojít na nějakou jinou chatu, pak nezbývá, než se s tím smířit a jít jinam. V takovém případě není povinností chataře vás ubytovat, ani pokud jste členy Alpenvereinu. Jako členové alpského svazu sice máte právo na přednostní ubytování, ale ne pokud je již chata plná a vy se můžete bez rizika vrátit nebo přesunout jinam.
    Já jsem se s tím setkal pouze dvakrát. Jednou na již zmiňované chatě Rojacher Hütte a podruhé na chatě Schwarzenberghütte v oblasti Glockneru. V prvním případě to bylo někdy kolem 3 hodiny odpoledne a chatař nás poslal na Zittelhaus s tím, že má chatu již plně obsazenou. Bylo hezké počasí, času dost a tak jsme tedy šli dál. Nedalo se nic dělat. Ve druhém případě to bylo kolem 4 hodiny odpoledne taky za hezkého počasí. Chatař na Schwarzenberghütte nám řekl, že pro nás není místo, že všechna místa jsou rezervována. Protože cesta zpět do Ferleitenu se dá zvládnout za cca 2 hodiny a konec klidně i potmě, rozhodli jsme se, že počkáme do 7 a uvidíme. Naštěstí někdo rezervaci zrušil a tak jsme kolem 6 hodiny místo dostali. Nakonec jsme se tedy vracet nemuseli. Na soukromých chatách v nižších polohách a v údolích je ošem situace jiná a pokud je chata obsazena, přespat vás prostě nenechají.

    Celkově není situace s místem k přesání nijak kritická. Většina chat má dostatečnou kapacitu. Za posledních 7 let jsem v Rakousku narazil pouze jednou na chatu, kde jsem nemohl přenocovat a i to se vyřešilo prodloužením tůry na jinou chatu. Nikdy jsem si žádný nocleh předem nerezervoval.



Pár užitečných rad na závěr

 Pokud jezdíte do Alp častěji a přespáváte (nebo chcete přespávat) na horských chatách, staňte se členy ÖEAV. Vyplatí se to.
 Pokud jste členy »KČT«, nezapomeňte na možnost uplatnit slevu na ubytování na rakouských chatách, které patří »ÖTK«.
 Pokud se chystáte na některou chatu na úplném začátku nebo koncem sezóny, informujte se o jejím otevření těsně před cestou - může být uzavřená.
 V sezóně za hezkého počasí vždy počítejte s tím, že chata může být obsazená.
 Naplánujte si tůru tak, aby jste na chatu dorazili včas (nejlépe tak do 16 hodin). Bude větší pravděpodobnost, že chata ještě není obsazená a také vám zbude více času na případný přesun na jinou chatu.
 Pokud je opravdu hezké a stabilní počasí a cílem vaší cesty je chata hodně navštěvovaná, případně chata s malou kapacitou, rezervujte si nocleh předem. Úplně stačí poprosit chataře na chatě, kde právě nocujete, aby Vám telefonicky rezervoval místo na další chatě. Případně si můžete místo telefonicky rezervovat sami ještě před cestou.
 U soukromých chat musíte vždy počítat s možností odmítnutí ubytování. Tady je vždy dobré rezervovat místo předem.

V příští části tohoto seriálu o horských chatách se podíváme podrobněji na vlastní nocleh na chatě.


    1. část článku (úvod)
    2. část článku (ubytování)

Facebook - přidejte informace nebo vlastní komentář k této stránce:
Přidejte se k přátelům webu Alpy.net na Facebooku:
Přidejte se ke skupině fanoušků těchto webových stránek na Facebooku a sledujte tam aktuální informace, diskutujte, ptejte se a prohlížejte fotky ostatních přátel a milovníků Alp.
 Vyberte si ubytování v Rakousku:
Další související informace na ALPY.NET:
Užitečné informace ...
Průvodce po několika zajímavých horských oblastech ...
Virtuální průvodce ...
Informace o počasí ...
WEB kamery on-line ...
ALPY-INFO linka ...
Diskuzní fórum ...
Úvodní strana ...
Pokud jste na této straně nenašli potřebnou informaci, zkuste ji vyhledat:
Google
 
Konverze stránky do PDF:
Tuto stránku můžete stáhnout a uložit (vytisknout) jako PDF dokument.
 Nové na ALPY.NET:
Výstup na Grossglockner hřebenem Stüdlgrat
výstup na
Grossglockner
Rezervace hotelů
Ubytování
Tyto stránky byly vybrány Národní knihovnou ČR jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna
a stát se součástí českého kulturního dědictví. Stránky jsou archivovány několikrát ročně a jejich záznam
je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.

This website has been chosen by the National Library of the Czech Republic as a quality resource to be preserved
for the future and become part of the Czech cultural heritage. It is archived several times a year and its record
is included in the Czech National Bibliography and the National Library catalogue.
 
  Prezentujte se na ALPY.NET - umístěte reklamu do Průvodce po Alpách. Informace o reklamě na tomto webu naleznete zde ...
 
  Zajímavé odkazy: Aktuální možnosti lyžování v Alpách
  © 1996 - 2024, Jiří Hrbáček - ALPY.NET                     Poslední aktualizace: 4.6.2002 E-MAIL  
> > > Podmínky používání těchto www stránek < < <
> > > Mapa stránek < < <
Vygenerováno 19.03.2024 v 08:58 a nyní načteno z reverzní proxy cache.