Rakousko omezilo kvůli ekologii rychlost na některých dálnicích. Rychlost klesla ze 130 km/h na 100 km/h, případně až na 80 km/h. Toto opatření má snížit množství emisí z projíždějících vozidel (Immissionsschutzgesetz-Luft, zkratka IG-L). Na dálnicích se také rozšiřují oblasti úsekového měření rychlosti. Pokud v úseku, kde je snížená rychlost z ekologických důvodů, pojedete rychleji, kromě pokuty za překročení rychlosti hrozí ještě další pokuta a to za znečišťování životního prostředí, která je až dva tisíce eur.
  Last minute ubytování v Rakousku - sleva až třetina z nájemní ceny

Omezení rychlosti na rakouských dálnicích

Snížená rychlost na některých rakouských dálnicích

informace pro řidiče


    Na některých úsecích rakouských dálnic je snížená maximální povolená rychlost. Toto omezení je kvůli snižování emisí z projíždějících aut. Jedná se o tzv. IG-L zóny (Immissionsschutzgesetz-Luft, zkratka IG-L). Na mapce najdete vyznačené úseky dálnic a rychlostních silnic, kde se s tímto omezením můžete setkat. V některých úsecích jsou instalovány trvalé značky pro maximální povolenou rychlost. Na některých místech se můžete setkat i s proměnným značením, které aktuálně reaguje na množství splodin v ovzduší a reguluje maximální povolenou rychlost v příslušném úseku.

    Doporučuji na těchto úsecích dodržovat maximální povolenou rychlost, protože zde můžete být pokutováni nejen za překročení rychlosti, ale i za znečišťování životního prostředí. Teoreticky může být pokuta až 2000 Euro. Otázkou je vymahatelnost takovéto pokuty od cizinců, ale přes to doporučuji neriskovat a rychlost dodržovat.
Sponzorované odkazy:
Na následující mapce je uveden stav ke konci roku 2014. Pod mapou naleznete doplňující informace pro rok 2015. omezení rychlosti
    V roce 2015 dojde k rozšíření počtu úseků s omezenou rychlostí kvůli zlepšení kvality ovzduší a na některých již existujících úsecích dojde ke snížení maximální rychloxti ze 100 na 80 km/hod.
    V Tyrolsku se změní maximální povolená rychlost ze současných 130 km/h na 100 km/h na dálnici Inntal A12 mezi sjezdy Kufstein a Zirl a mezi sjezdy Karrösten a Zams. Stejné omezení čeká také brennerskou dálnici A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem.
    Na dálnici A1 v oblasti Salcburku mezi exity Salzburg-Nord a Knoten Walserberg bude dokonce snížena rychlost z dosavadních 130 km/h až na 80 km/h v závislosti na kvalitě ovzduší a počasí v okolí komunikace. Rychlost bude průběžně regulována elektronickými dopravními značkami.
    Zároveň dojde ke zvýšení počtu kamer pro automatické úsekové měření rychlosti na celém území Rakouska. Dopravní přestupky pak budou vyhodnoceny automatizovaným systémem a dodatečně vymáhány i mimo území Rakouska.

Novinky v roce 2017:
Za překročení rychlosti v Rakousku může být i zákaz jízdy. Pokud pojedete více než vám dovolují předpisy v IG-L zóně, zaplatíte pokutu a nově můžete dostat i zákaz další jízdy. Policie tento zákaz řeší odebráním klíčků od vozidla nebo umístěním botičky na kolo vozidla. Pravomoc znehybnit auto mají mít i správci silnic a dálnic, kteří dodržování povolené rychlosti v těchto úsecích kontrolují. Auto budou moci znehybnit na 24 hodin za jakékoliv překročení maximální povolené rychlosti.
Úseky IG-L jsou v roce 2017 například na dálnicích A1 Linz - Enns, A1 Salzburg-Nord - Knoten Walserberg, A2 Sinabelkirchen - Lieboch, A9 Deutschfeistritz - Leibnitz, A10 Knoten Salzburg - Golling, A12 Kufstein - Zirl, A12 Imst - Zams, A14 Feldkirch-Nord a dále se v Rakousku rozšiřují. IG-L zóna
Poznámky návštěvníků:
Nikdo zatím k této stránce nepřidal vlastní zkušenosti, informace ani názory. Buďte první a podělte se s ostatními o své pozitivní i negativní dojmy a pomozte zkvalitnit, doplnit nebo opravit informace na této stránce.
Toto je místo pro Vaše poznámky a informace. Pokud máte i Vy nějaké zajímavé informace k tomuto místu, neváhejte a podělte se o ně s ostatními.
Facebook - přidejte informace nebo vlastní komentář k této stránce:
Aby komentář viděli i Vaši přátelé, zaškrtněte políčko 'Zveřejnit taky na Facebooku'.
Facebookové stránky ALPY.NET:
Přidejte se ke skupině fanoušků těchto webových stránek na Facebooku a sledujte tam nejaktuálnější informace, diskutujte, ptejte se a sdílejte informace s ostatními milovníky Alp nebo se svými přáteli.
Nepřehlédněte:
Image
Lyžařské středisko Sölden
Skiareál Sölden je na konci údolí Ötztal v rakouském Tyrolsku. V horní části lyžařského areálu jsou dva ledovce - strmější Rettenbach a mírný Tiefenbach. S nedostatkem sněhu zde v celé dlouhé zimní sezóně nebývá žádný problém, v každém případě spodní část lyžařského areálu může být i uměle zasněžována.

Image
Záhadná hora Kailas (Letem světem)
Kailas je asi nejzáhadnější horou na světě. Je opředena množstvím mýtů a legend. Zatím na ni nevystoupil žádný horolezec. Kailas měří 6714 metrů (podle čínských měření), místní lidé ale tvrdí, že hora má výšku jen 6666 metrů a na vrcholu je údajně...

Image
Lyžařské zájezdy
V lyžařských zájezdech jsou zpravidla zahrnuty služby ubytování (v některých případech se stravováním), skipas, záruka sněhu, Best-Price-záruka, potvrzení o pojištění CK proti úpadku. Dále se můžete pojistit proti stornu a v nabídce je i komplexní cestovní pojištění.

Image
Výstup na Spitzmauer po Stodertaler Steig (video)
Spitzmauer je zajímavý vrchol v pohoří Totes Gebirge, který má tvar pyramidy a na který cestu vyrazně zkrátila zajištěná cesta Stodertaler Steig obtížnosti B. Cenou za nádherné výhledy je poměrně značné převýšení od parkoviště.

Image
Jezera Vorderer Langbathsee a Hinterer Langbathsee (video)
Dvojice jezer Vorderer Langbathsee a Hinterer Langbathsee, která jsou vzdušnou čarou asi 8 km severozápadně od Ebensee na jižním konci jezera Traunsee je dosažitelná i autem. Přesněji větší z obou jezer. Ke druhému už musíte pěšky.

Image
Jezero Offensee (video)
Trochu zastrčené jezero Offensee najdete na západním konci pohoří Totes Gebirge v nadmořské výšce 649 m. Jezero je snadno dostupné i autem, je vhodné ke koupání i k procházkám.

Image
Karstein (Kitzbüheler Alpen) panorama
Panorama z vrcholu Karstein, který je v rakouském Tyrolsku v horské skupině Kitzbüheler Alpen. Vrchol Karsteinu je v nadmořské výšce 1922 m. Na této stránce najdete panorama z vrcholu s popisem okolních hor.

Pokud jste na této straně nenašli potřebnou informaci, zkuste ji vyhledat:
Google
Stránka byla vygenerována 19.3.2024 03:38